Documentele Panama: Proprietarii RAFO Onești, între beneficiarii casei de avocatură Mossack Fonseca

Proprietarii rafinăriei RAFO Onești, căpușată în urma privatizării, apar și ei în documentele casei de avocatură din Panama.

Între ei, omul de afaceri israelian Benjamin Steinmetz, dar și românii Corneliu Iacobov, Ovidiu Tender și Marian Iancu, scrie Rise Project.

Benjamin Steinmetz, în vârstă de 60 de ani este unul dintre cei mai bogați oameni din Israel, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari. Una dintre companiile sale, implicată în scandalul Roșia Montană, ar fi jucat un rol important în căpușarea rafinăriilor Rafo Onești și Dărmănești, a căror închidere a lăsat pe drumuri mii de familii la începutul anilor 2000.

În această poveste cu miliardari și paradisuri fiscale apare și numele unui inginer român, șomer. Victimă voluntară, Ovidiu Țuștiu, fost angajat al rafinăriilor, a încercat să-și găsească un loc de muncă, iar în urmă cu 3 ani, și-a oferit, fără succes, serviciile casei de avocatură Mossack Fonseca.

Într-un e-mail trimis în Panama, Ovidiu Țuștiu se arăta dispus să intermedieze transferuri bancare contra unui comision rezonabil sau să devină director ori acționar de fațadă în firme de tip offshore din orice țară. A fost însă refuzat de avocați.

Corneliu Iacobov, condamnat pentru afacerile desfășurate cu RAFO, apare și el în arhivele din Panama. Fostul social-democrat a fost obligat de instanță să plătească 19 milioane de lei către RAFO însă nu e clar dacă suma a fost recuperată. Marian Iancu și Ovidiu Tender sunt alți oameni de afaceri aflați acum în pușcărie pentru devalizarea rafinăriei din Onești.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS