Confidenţialitate

Documentarul ”Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, în cinematografe, din 23 iunie

Documentarul ”Planeta Petrila”, realizat de Andrei Dăscălescu, va rula în cinematografele româneşti din 23 iunie, informează Transilvania Film.

”Planeta Petrila” urmăreşte, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist şi activist, şi cea a minerului-brigadier Cătălin Cenuşă.

Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-şi transfera brigada la o altă mină.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistenţa prin artă, păstrarea identităţii şi alternativa culturală a unui oraş în era post-industrială.

”Planeta Petrila” a avut premiera mondială în secţiunea First Appearance Competition a Festivalului Internaţional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016 şi va putea fi văzut în avanpremieră în România la Petrila, pe 4 iunie.

Filmul va fi proiectat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania – Zilele Filmului Românesc şi la Pelicam, în cadrul competiţiei Black Sea Docs, fiind disponibil pe HBO şi HBO GO din 22 iunie.

Cunoscut publicului pentru ”Constantin şi Elena” pentru care a luat premiul First Appearance la IDFA, în 2008, şi premiul pentru debut la TIFF 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul şi imaginea pentru ”Planeta Petrila”, cel de-al doilea film documentar al său.

Montajul a fost realizat de Mircea Olteanu, Ştefan Pârlog şi Andrei Dăscălescu, iar sunetul de Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu.

Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducători sunt Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David şi Andra Radu (HBO România).