Confidenţialitate

Documentarul “Dacii Liberi” poate fi văzut de azi în cinema

Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual și colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici și teorii, mai mult sau mai puțin fanteziste.

Filmul “Dacii Liberi” nu răspunde întrebărilor dacologilor, dacopaților și nici dacofobilor, ci este o invitație la dialog între tabere, dar mai ales o invitație la introspecție.

„Cred că în acest an centenar ar trebui să reținem partea bună a evenimentului petrecut în urmă cu 100 de ani, dar să fim mai rezervați cu privire la discursul la superlativ despre români și strămoșii lor și să ne uităm puțin în jurul nostru. Vom vedea că societatea în care trăim nu e nicidecum în concordanță cu acea polologhie care ne spune că noi suntem cei mai buni, cei mai deștepți, cei mai organizați, dar altcineva nu ne lasă să evoluăm. Luna nu se învârte în jurul Bucegilor, ci în jurul pământului. Când pornești la drum cu o asemenea imagine distorsionată despre tine însuți, nu ai cum să ajungi departe. Un prim bun pas este să fii realist. Și asta se aplică și la felul cum îți confecționezi și interpretezi istoria”, spune Andrei Gorgan, unul dintre regizorii filmului.

Filmul aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric și un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

”Dacii Liberi” (The Free Dacians), documentarul de lung metraj, semnat de Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, va rula de astăzi pe marile ecrane.