Confidenţialitate

Documentarul „colectiv”, primul film românesc nominalizat la premiile Oscar | VIDEO

Lungmetrajul ”colectiv” a fost selectat la categoriile „cel mai bun film străin” și „cel mai bun documentar”.

Produsă de Nanau şi Bianca Oana, pelicula a fost desemnată documentarul european la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.

Documentarul spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni.

Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti,  în căutarea adevărului.

În urmă cu o săptămână, ”colectiv” a primit o nominalizare şi la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar” iar  trofeele  vor fi acordate în 10 – 11 aprilie.

Alexander Nanau, director de imagine şi scenarist în vârstă de 41 de ani, a regizat patru lungmetraje documentare – „Peter Zadek inszeniert Peer Gynt” (2006), „Lumea văzută de Ion B.” (2009), „Toto şi surorile lui” (2014) şi „Colectiv” (2019). Născut la Bucureşti, pe 18 mai 1979, el a studiat filmul la DFFB din Berlin şi a avut, în 2007, o bursă la Academia de Arte din capitala germană.

Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie, într-o ceremonie ce va avea loc la Los Angeles.

Regizorul Alexander Nanau a fost declarat om de milioane, la Europa FM, pentru documentarul care intră acum în istorie și ca primul film românesc nominalizat la Oscar.

Regizorul Alexander Nanau a vorbit despre cum a luat naștere acest documentar:

La începutul acestui an, Alexander Nanau a fost și inivtatul lui Cătălin Striblea la Interviul de Zece: