Confidenţialitate

Oameni de Milioane: Alexander Nanau, regizorul documentarului ”Colectiv” – VIDEO

Regizat de către Alexander Nanau, ”Colectiv” va intra în peste 80 de cinematografe din România pe 28 februarie în București și în 50 de orașe.

”Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival).

Lungmetrajul „Colectiv”, de Alexander Nanau, a primit trofeul Ochiul de Aur pentru cel mai bun documentar la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Film din Zurich, Elveţia. Din acest weekend, documentarul ajunge și în cinematografele din România.

Într-un interviu cu Toader Păun, regizorul Alexander Nanau vorbește despre cum a luat naștere acest documentar și care sunt așteptările sale după ce publicul din România va lua contact cu informațiile din culisele anchetelor și dezbaterilor care au urmat în primul an de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv: