Confidenţialitate

Doar 70 de mii de doze de vaccin antigripal mai sunt disponibile, anunță Ministerul Sănătății

Doar 70 de mii de doze de vaccin antigripal mai sunt disponibile, în cabinetele medicilor de familie, pentru cei care doresc să se vaccineze – spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Amalia Șerban, director în cadrul ministerului, susține că statul nu mai poate face noi achiziții de vaccin, dar mizează pe o redistribuire de la un județ la altul, în funcție de necesități:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între inspectoratele școlare județene și direcțiile de sănătate publică a fost semnat un protocol legat de modul în care se va face triajul elevilor în școli și cum trebuie intervenit când apar cazuri de gripă în unitățile de învățământ.

“Dacă sunt trei cazuri, nu trebuie să se închidă școala în întregime. Eventual pot fi trimit acasă doar copiii bolnavi sau se pot suspenda cursurile unei clase, nu a întregii școli. Teoretic este atribuția medicului școlar și a asistentei din cabinetul medical școlar de a face triajul copiilor în fiecare dimineață. Profesorii ar trebui să vadă dacă la primele ore copiii manifestă simptome de gripă sau alte afecțiuni și ar trebui să cheme părinții pentru a-și lua copiii acasă”, a spus Amalia Șerban la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul acesta, a fost un interes crescut din partea populației pentru vaccinarea antigripală, dar vaccinul a fost de negăsit în farmacii. Iar dozele cumpărate de Ministerul Sănătății sunt destinate doar persoanelor din grupele de risc: copii, bătrâni, bolnavi și femei însărcinate.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că au început deja discuțiile pentru contractul de achiziție a dozelor de vaccin necesare pentru următorul sezon gripal, care începe în toamnă.