Confidenţialitate

Doar 45% dintre angajații sistemului public de sănătate s-au vaccinat anti-COVID, arată Federația Solidaritatea Sanitară

Mai puțin de jumătate dintre angajații sistemului public de sănătate s-au vaccinat anti-COVID, adică aproape 45%, cel puțin așa arată un studiu al Federației Solidaritatea Sanitară.

Datele au fost culese până pe 15 aprilie din unități medicale de stat ce acoperă 60% din totalul salariaților.

Sunt cifre total diferite de cele oficiale, care arată că aproape 90% dintre angajații din sănătate s-au vaccinat cu ambele doze.

În perioada 25 ianuarie-15 aprilie, Federația Solidaritatea Sanitară a cerut unităților sanitare de stat informații privind numărul angajaților vaccinați. Au răspuns solicitării unități medicale în care lucrează 60% din totalul angajaților din sănătate. De asemenea, aproape 2.000 de salariați participanți la studiu au fost întrebați ce i-a determinat să se vaccineze sau să refuze vaccinarea.

Coordonatorul studiului, Viorel Rotilă: „Cumularea datelor ne-a arătat că suntem, din păcate, undeva la 45% ponderea lucrătorilor din sistemul public de sănătate vaccinați. În statele europene, procentul mediu este de 44%, deci suntem acolo, ne așteptam să fim sub procentul mediu, ținând cont de anumite mentalități, (…) însă, dacă o raportăm la datele oficiale, care vorbesc de 90% vaccinarea lucrătorilor din sănătate, pare să nu fie așa de îmbucurătoare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit studiului, aproape 25% dintre angajații din sistemul public de sănătate nu au fost de acord cu vaccinarea. Nu sunt convinși de siguranța și eficiența vaccinului și, de regulă, fac parte din colective cu puțini colegi vaccinați.

Cel puțin 10% dintre ei ar putea fi convinși să se vaccineze, crede Viorel Rotilă, de la Federația Solidaritatea Sanitară:

„La final, rămânem cu un 25% pe care trebuie să-i convingem. Problema ține și de modul în care le este spus acest lucru, de cine le spune. Atenție, discutăm de lucrători care, în multe cazuri, nu mai au timp să se informeze oficial și atunci ajung să fie influențați de zona aceea specifică a unor rețele sociale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Datele oficiale prezentate de Comitetul Național de Vaccinare arată că, până pe 12 aprilie, s-au vaccinat cu ambele doze peste 260.000 de salariați din rândul personalului medico-social, ceea ce reprezintă aproape 90% din totalul angajaților.

  • Florentina Mihăiță