Confidenţialitate

DNA: Șefa ONAC, urmărită penal într-un dosar privind achiziția de măști de protecție anti-COVID | AUDIO

Șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Cornelia Nagy, este urmărită penal într-un dosar privind achiziția de măști medicale de protecție. DNA anunță că urmărită penal este și o consilieră din cadrul aceleiași instituții. Ambele sunt suspectate că au obținut diverse foloase necuvenite pentru atribuirea unor contracte. De asemenea, o companie de vinuri și cafea și administratorii unor societăți – care ar fi obținut ilegal fonduri importante – sunt urmăriți penal pentru trafic de influență, spălare de bani și înșelăciune.

La începutul pandemiei, în 2020, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei. Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate – și o consilieră din cadrul ONAC, Mădălina Hohan, ar fi semnat în martie 2020, un Acord cadru între instituția pe care o reprezentau și firma S.C. ROMWINE & COFFE S.R.L., prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma și de administratorul acesteia să accepte firma pentru livrarea de măști, deși cunoșteau că respectiva companie nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru – arată procurorii DNA.

Cum S.C. ROMWINE & COFFE S.R.L. nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale, adică livrarea la timp a măștilor, ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de peste 12 milioane de lei. Pentru a se asigura că totul va merge bine în obținerea de contracte pe bani publici, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unor servicii de consultanță, aproape 570 de mii de lei.

Prin toate acestea, au fost afectate instituțiile publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva COVID-19 cărora le erau destinate materialele de protecție.

Procurorii mai spun că unele firme controlate de suspecți ar fi obținut bani necuveniți – aproape 23 de milioane de lei.

Sursa foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Citește și: Medicul care i-a reproșat unei paciente că i-a dat o șpagă prea mică pentru o operație, condamnat la închisoare cu suspendare | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.