DNA: O parte din aspectele investigaţiei Rise Project fac obiectul unui dosar penal

DNA anunţă că ”o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei.

Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în luna februarie începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, vineri, un comunicat de presă în care spune că o parte din aspectele conţinute în investigaţia publicată joi de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA, iar în acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, în 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (faţă de fapte) pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

“După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relaţii de la autorităţile naţionale şi de la autorităţile din Brazilia. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, mai arată DNA în comunicatul de presă.

Procurorul general Augustin Lazăr declara, tot vineri, răspunzând unei întrebări, că nu poate infirma sau confirma existenţa unei anchete privind Tel Drum şi Liviu Dragnea şi a precizat că, dacă raportul ar fi real, faptele ar fi de competenţa DNA, adăugând apoi: ”Dacă nu cumva are un dosar în lucru”.

Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat “Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, care descrie o “reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept “deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a susţinut, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că “presupusul document secret” publicat de Rise Project nu îi aparţine şi “respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică”.

Tot joi, inspectorii ANAF au mers în control în redacţia Rise Project. Liderul PSD, Liviu Dragnea, vizat de mai multe anchete ale jurnaliştilor Rise, a transmis un comunicat de presă în care susţine că nu are nicio implicare în acţiunea ANAF, că este “indignat” de ceea ce se întâmplă şi că are sentimentul că se încearcă compromiterea sa. De asemenea, el le-a cerut ministrului de Finanţe şi şefului ANAF să dea “imediat” explicaţii publice cu privire la această acţiune.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS