Confidenţialitate

DNA: Modificările la Codul penal vor îngreuna anchetele

Direcția Națională Anticorupție atrage atenția că mai multe modificări votate de parlamentari la Codul Penal încalcă legea fundamentală și vor duce la îngreunarea unor anchete și posibilitatea obstrucționării Justiției.

Procurorii anticorupție dau 13 exemple de articole modificare care dacă vor fi adoptate, vor dezincrimina fapte și vor duce la inchiderea unor dosare.

DNA susține că la infracțiunea de dare de mită, modificările aduse Codului Penal vor îngreuna extrem de mult descoperirea faptelor de corupție săvârșite pentru care nu s-a formulat denunț în termen de 1 an de la săvârșirii faptei, ceea ce echivalează cu o dezincriminare de facto a acestor fapte.

Procurorii adaugă că în legislația română, cauza de nepedepsire a denunțătorului pentru infracțiunile de corupție e o instituție tradițională, în vigoare în mod neîntrerupt din 1936.

În foarte puține cauze, denunțătorii anunță organele de urmărire penală imediat după consumarea infracțiunii, deoarece la acel moment sunt mulțumiți de folosul primit în schimb.