Confidenţialitate

DNA începe urmărirea penală a RCS & RDS şi a directorului general

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că procurorii au finalizat procedura de aducere la cunoştinţă a învinuirilor în dosarul RCS & RDS în care este cercetat şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir şi că în acest caz este urmărit penal, pentru spălare de bani, şi directorul general al companiei Serghei Bulgac.

De asemenea, este începută urmărirea penală şi împotriva RCS & RDS şi a altor două firme.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DNA, procurorii au început urmărirea penală faţă de Serghei Bulgac sub acuzaţia de spălare de bani. În acelaşi dosar, mai sunt urmărite penal RCS-RDS, pentru dare de mită şi spălare de bani, SC Bodu SRL pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi Integrasoft SRL, pentru complicitate la spălare de bani.

La rândul său, într-o informare transmisă miercuri Bursei de Valori Bucureşti, reprezentanţii DIGI Communications spun că DNA a anunţat în mod oficial, în 5 mai, actuali şi foşti membri ai conducerii RCS & RDS, cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de aceştia, în calitate de suspecţi în legatură cu săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, în legătură cu un contract de asociere încheiat în anul 2009 între RCS & RDS S.A. şi Bodu.

În aprilie, compania a anunţat că se listează pe Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB).

În 16 mai, acţiunile companiei au început să fie tranzacţionate. Tot în 16 mai, directorul general al RCS & RDS, Serghei Bulgac, a fost înştiinţat cu privire la efectuarea urmăririi penale de către DNA într-un dosar în care este suspectat de spălare de bani, potrivit comunicatului DIGI.

”Posibilitate întâmplării acestui lucru pe parcursul desfăşurării anchetei DNA a fost anticipată şi adusă la cunoştinţa investitorilor în cadrul prospectului. Societatea continuă să coopereze deplin în cadrul anchetei şi consideră că RCS & RDS S.A. şi actualii şi foştii membri ai conducerii sale au acţionat corect şi în conformitate cu legea. În prezent societatea nu anticipează că investigaţia va reprezenta o interferenţă semnificativă în ce priveşte desfăşurarea operaţiunilor sale curente”, se mai arată în comunicatul publicat miercuri de companie.

În acelaşi dosar, la începutul acestei luni s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Dumitru Dragomir, la data faptelor preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS-RDS, Alexandru Oprea, fost director general şi preşedintele consiliului de administraţie al companiei de televiziune prin cablu, Mihai Dinei, fost coordonator al activităţii juridice companiei de televiziune, Florin Bogdan Bădiţa, administrator al SC Bodu SRL şi Bogdan Dumitru Dragomir, asociat unic al SC Bodu SRL.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2009 – mai 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, administrator al SC RCS-RDS, “în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora”, se arată într-un comunicat al DNA.

Banii au fost primiţi de Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, încheiat la dată de 8 aprilie 2008 între LPF şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de Ioan Bendei.

Această suma de bani a fost disimulată ulterior, sub formă unor plăti făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de Dumitru Dragomir) şi compania de televiziune prin cablu.

Procurorii mai arată că în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având că obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urmă desfăşurării licitaţiei cu strigare, RCS-RDS a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 de euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, societatea d ecablu şi televiziune a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase. “În aceste împrejurări, Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminentă neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să între într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe Dragomir să susţină interesele RCS- RDS la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la dată de 15 august 2009, între societatea controlată de preşedintele Ligii, reprezentată de Florin Bogdan Bădiţa şi compania administrată de Ioan Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune”, mai arătat procurorii DNA.

În baza acestui contract, în perioada 18 aufust 2009 – 10 mai 2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 de euro, adică 13.059.290 de lei.
În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” să de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

Astfel, între cele trei societăţi comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.

Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către RCS- RDS a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.