Confidenţialitate

DNA cere ca eliberarea condiționată să se facă doar după achitarea prejudiciului

DNA cere ca eliberarea condiționată a deținuților să se facă doar după ce au achitat integral prejudiciul din dosarul în care au fost condamnați.

Această prevedere apare în noul Cod Penal, însă în unele cazuri judecătorii au aplicat legea veche, mai favorabilă, care nu condiționa eliberarea de plata prejudiciului.

Șefa Direcției Anticorupție, Laura Codruța Kovesi a sesizat conducerea Parchetului General și a cerut ca noul cod penal să fie aplicat în toate cazurile.

În solicitarea trimisă Parchetului de pe lângă Instanța Supremă, Direcția Națională Anticorupție amintește că, în codul penal în vigoare, eliberarea condiționată poate fi dispusă doar dacă persoana condamnată a achitat integral prejudiciul din dosar.

Această prevedere nu era trecută și în vechiul cod penal, care a fost valabil până în 2014.  Așadar, actualele condiții sunt mai severe pentru deținuți, dar unii judecători nu le aplică în toate cazurile, spune DNA.

Procurorul-șef Laura Codruța Kovesi crede că dispozițiile Curții Constituționale de aplicare a legii penale mai favorabile nu se mai regăsesc, iar legea actuală trebuie aplicată unitar.

Parchetul General va sesiza Înalta Curte, această instanță fiind singura în măsură să dea o decizie privind aplicarea ordinului în toată țara.

Procurorii DNA vin și cu exemple în acest sens. Fostul senator Cătălin Voicu a obținut în primă instanță eliberarea condiționată, chiar dacă nu a plătit prejudiciul din dosarul său. Și Gigi Becali a fost eliberat condiționat, deși la momentul deciziei instanței el nu plătise prejudiciul în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.