DNA cere arestarea preventivă a lui Nicușor Constantinescu

DNA cere arestarea preventivă a lui Nicușor Constantinescu, în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal, în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Fostul șef al Consiliului Județean Constanța este judecat în prezent sub control judiciar în acest caz.

Un echipaj de jandarmi a ajuns joi la el acasă pentru a pune în aplicare mandatul de aducere în instanţă, dar Nicuşor Constantinescu s-a internat aseară în spital cu probleme urologice.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța încearcă de mai mult timp să-l audieze pe Nicuşor Constantinescu  pentru pronunțarea definitivă în dosar, însă, de fiecare dată, acesta se internează în spital.

Se întâmplă pentru a treia oară în ultimele trei luni. Nicușor Constantinescu s-a operat mai întâi la șold și nu s-a putut prezenta la proces.

A urmat apoi recuperarea la Sanatoriul Balnear Techirghiol. Instanța a decis audierea lui chiar în sanatori, dar Nicușor Constantinescu a refuzat. Pentru ultimul termen, din 19 mai, Curtea de Apel a emis mandat de aducere cu jandarmi, dar inculpatul le-a luat-o înainte.

Procurorul DNA Constanța, Andrei Bodean, a cerut instanței înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Nicușor Constantinescu motivând că incuplatul se sustrage judecății. Solicitarea va fi analizată vineri după amiază. Surse judiciare susțin că fostul președintele CJ Constanța  așteaptă decizia Curții Constituționale din 24 mai când se va pronunța asupra dezincriminării infracțiunii de abuz în serviciu.

Într-un comunicat de presă, procurorii DNA spun că ”deși inculpatul pretindea că nu se putea deplasa, până în prezent acesta a părăsit de mai multe ori Sanatoriul Balnear Techirghiol pentru a-și rezolva diverse „probleme personale ”. De exemplu, la data de 14 mai 2016, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a participat la sărbătorirea a 25 de ani de la absolvirea facultății, implicându-se foarte activ în organizarea evenimentului respectiv prin: invitarea şi cazarea unor persoane, stabilirea numărului participanţilor, angajarea unei formaţii care să asigure fondul muzical, etc.”

Procurorii mai spun că ”într-o publicație locală au fost publicate ulterior fotografii realizate în aula facultății în care inculpatul apare poziționat pe unul dintre cele mai de sus rânduri ale sălii.”

Așadar, spun procurorii, ”se desprinde concluzia că, în perioada respectivă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a fost perfect capabil din punct de vedere fizic să se deplaseze în afara sanatoriului balnear atunci când interesele personale i-au dictat-o, însă a refuzat de mai multe ori să se prezinte în instanţă pentru a participa la procedura în cadrul căreia chiar el a insistat să fie audiat, urmărind cu rea credinţă tergiversarea cauzei.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS