Confidenţialitate

DNA: Acuzaţii de abuz în serviciu şi spălare de bani în dosarul Secției de Arși de la Spitalul Floreasca

Acuzaţii de abuz în serviciu şi spălare de bani în dosarul Secției de Arși de la Spitalul Floreasca. Foști manageri ai unității medicale și reprezentanții unei firme sunt urmăriți penal pentru că au prejudiciat unitatea medicală cu peste șase milioane lei prin cumpărarea de echipamente supra-evaluate (în valoare de peste 18 milioane de lei) și a barocamerei care nu a funcționat niciodată.

 

Fostul manager al Spitalului Floreasca, Radu Macovei, este acuzat de opt fapte de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. La rândul său, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, este acuzat de cinci fapte de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. De abuz în serviciu sunt acuzați și Magdalena-Marina Gontariu şi Marian Mihăilă, foşti şefi ai biroului de achiziţii al spitalului. Totodată, doi reprezentanți ai firmei SC Gemedica SRL sunt acuzați de abuz în serviciu și de spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2013, reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca au încălcat normele în vigoare atât cu privire la iniţierea şi organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziţie publică de echipamente medicale necesare dotării Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, cât şi cu privire la derularea şi executarea contractului încheiat cu SC Gemedica SRL. În baza acestui contract, au fost cumpărate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de peste 18 milioane 600 de mii de lei. Procurorii spun că, în felul acesta, spitalul a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de lei.

Anchetatorii mai spun că barocamera nu este funcţională şi nici instalată, deşi spitalul și firma în cauză au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune.

În urmă cu o lună, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declara  că nu crede că barocamera va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave, fiind mai potrivită pentru tonifierea organismului și tratamente anti-aging.