Confidenţialitate

Divergențe între Guvern și PSD privind statutul Casei Regale

premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul nu susţine iniţiativa legislativă privind statutul Casei Regale, depusă la Parlament de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

“România, din câte ştiu eu, e republică, nu monarhie. Casa Regală are suficiente proprietăţi – Săvârşin, Peleş – unde îşi poate stabili reşedinţa”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose într-o întâlnire cu jurnaliştii.

Şeful Guvernului a adăugat că va aviza negativ iniţiativa legislativă privind statutul Casei Regale.

Însă, după reacții ale liderilor PSD, Mihai Tudose și-a nuanțat poziția.

Inițial, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat : ”Tudose nu este şeful PSD”.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că situaţia privind legea statutului Casei Regale va fi decisă vineri, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Ca urmare, premierul a declarat: ”Eu am declarat că personal consider că acel palat (Elisabeta – n. red.), în nume personal vă spun încă o dată, ar trebui să-i revină statului român, Casa Regală având domeniile retrocedate de către stat”, a spus la rândul său şi premierul Mihai Tudose.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.

Tăriceanu a precizat că iniţiativa depusă de el împreună cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmând să fie aprobat anual de Guvern, dar a spus că nu vor fi costuri mari.