Confidenţialitate

Directorul Arhivelor Naționale, după ce instituția a fost acuzată de istorici de cenzură: Limitarea accesului la anumite documente este o măsură temporară | AUDIO

Conducerea Arhivelor Naționale răspunde acuzațiilor de cenzură din partea cercetătorilor istorici și nu numai. Directorul instituției declară pentru Europa FM că limitarea accesului la anumite documente este o măsură temporară, necesară pentru a rezolva probleme care trenează de mulți ani. E nevoie, de fapt, de o reglementare legislativă care să stabilească statutul documentelor de arhivă.

Multe dintre documentele de la Arhivele Naționale ar fi trebuit să fie declarate documente istorice de mai bine de 15 ani

Multe dintre documentele aflate în Arhivele Naționale au statut de documente clasificate. De mai bine de 15 ani, acestea trebuiau să fie declasificate și declarate, de fapt, documente istorice, accesibile tuturor.

Directorul Arhivelor Naționale: Am fi primii care ne-am bucura că acele documente să fie date în cercetare pentru că acesta este scopul pentru care existăm

„Noi am fi primii care ne-am bucura că acele documente să fie date în cercetare pentru că acesta este scopul pentru care existăm. Aș fi primul care aș saluta un astfel de act normativ la care se lucrează acum”, a spus Directorul Arhivelor Naționale, Cristian Anița, pentru Europa FM.

Rezolvarea chestiunii prin lege ar ușura accesul istoricilor la documentele din Arhive, spune directorul Cristian Anița. Doar că, până la emiterea unei hotărâri de guvern sau a unei legi care să clarifice situația, accesul la documente va fi îngreunat sau, în anumite situații, interzis.

E posibil ca documente care acum sunt istorice să devină clasificate?

„Din punctul meu de vedere acest lucru este exclus. Singura chestiune care s-a pus, și înțeleg supărarea cercetătorilor, este că documente care la un moment dat au fost văzute acum ele fiind clasificate o să trebuiască să fie prinse în acest proces general de declasificare totală a documentelor și pot apărea niște întârzieri în cercetarea documentelor, dar eu sper că de scurtă durată”, a mai spus Directorul Arhivelor Naționale la Europa FM.

Mai mulți cercetători au trimis o scrisoare deschisă în care atrag atenția că documentele în cauză nu prezintă vreun risc pentru securitatea României, ele fiind create înainte de 1989, iar unele în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial sau chiar și mai înainte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ciucă: Cota unică de 16% se menține, iar impozitul pentru companii nu se va modifica. Cîțu: PSD să dea PNL-ului Finanțele | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.