Confidenţialitate

Directorul ANM, Ion Sandu: Ar putea fi emis cod roșu de caniculă în vest și nord-vest

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie Ion Sandu spune că nu este exclus ca joi să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vestul şi nord-vestul ţării.

Potrivit oficialului, zilele următoare, în țara noastră, vor fi intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni.

 

         Premierul interimar, Gabriel Oprea le-a cerut prefecților să ia măsuri pentru protejarea populației de caniculă. Pentru început, în zonele aglomerate, vor fi montate corturi cu dozatoare de apă.

               Angajatorii trebuie să aibă grijă de muncitorii care lucrează în bătaia soarelui – a precizat premierul interimar, Gabriel Oprea.

              Potrivit oficialului,  peste 700 de ambulanțe și 300 de echipaje SMURD sunt gata să acorde primul ajutor celor care vor fi afectați de căldura toridă. În plus, elicopterele ministerului de interne sunt pregătite pentru a interveni în caz de incedii de vegetație, provocate de temperaturile ridicate.

        

Astăzi ANM a emis mai multe avertizări de caniculă.

De mâine dimineață de la ora 08 va fi cod portocaliu în  Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.

”În dupã-amiaza zilei de marţi, 7 iulie, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi temperaturi maxime de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.” anunță ANM.

În aceeași perioadă e valabil și un cod galben în cea mai mare parte a țării.

”Marţi, 7 iulie, valul de cãldurã se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montanã.” potrivit ANM.

COD 1

Sursă foto: ANM

De miercuri, 8 iulie, de la ora 08 dimineața avertizarea cod portocaliu se extinde.

Până joi dimineață la aceeași oră sunt sub avertizare cod portocaliu 17 județe: ”În dupã-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.”

Restul țării se va afla sub cod galben de caniculă: ”Miercuri, 8 iulie, vremea va fi canicularã. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…38 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în toatã ţara.” anunță ANM.

CO 2 BUN

Sursă foto: ANM