Din culisele „Spectre” – locurile inedite unde s-au desfăşurat filmările

Filmările pentru „Spectre”, cel de-al 24-lea film din franciza britanică „James Bond” şi al patrulea care îl are ca protagonist pe actorul Daniel Craig, s-au desfășurat în 4 locații inedite, fiecare cu provocările și avantajele ei.

Aliaţii şi inamicii lui Daniel Graig, starurile de cinema Ben Whishaw, Léa Seydoux şi Dave Bautista, s-au întâlnit în mijlocul unui minunat cadru de iarnă, în staţiunea Sölden, Austria.

Producătorul filmului, Sam Mendes, a ales această destinaţie pentru a filma cele mai noi aventuri ale lui James Bond, datorită locurile fantastice pe care le oferă: BIG 3, trei munţi de peste 3000 de metri înălţime, 145 de kilometri de pârtie, clădirea IceQ, telecabina Gaislachkogl, unde s-au filmat scene spectaculoase sau șoseaua glaciară, acolo unde se află cel mai înalt tunel rutier din Europa.

Austria iarna
(c) Hansjörg Schneider/TVB Osttirol – Tourismusinfo Tiroler Lesachtal, Obertilliach hat uns noch diese Fotos (Ortsansichten von Obertilliach) im Zusammenhang mit SPECTRE on location Tirol zur Verfügung gestellt (Fotonachweis: TVB Osttirol)

Filmările în staţiunea Sölden s-au desfăşurat în ianuarie şi februarie 2015. Starurile din „Spectre”, Daniel Craig (James Bond), Léa Seydoux (Madeleine Swann), Dave Bautista (Mr. Hinx), Ben Whishaw (Q), Sam Mendes (Producător), dar şi echipa de filmare formată din peste 500 de oameni au stat în Sölden timp de 15 zile. De asemenea, aproximativ 50 de localnici au participat la filmări, ajutând îndeosebi pentru partea tehnică sau logistică.

Vehiculele folosite în film au fost tractate pe munte de snowmobile din cauza lipsei de acces, locația situându-se la 3.000 de metri deasupra nivelului mării.
Filmarea urmăririi din Austria a necesitat utilizarea a 18 mașini. Toate au fost modificate în doar 4 săptămâni. Cauciucurile cu nituri pentru gheață au fost pregătite manual, la fiecare cauciuc fiind folosite peste 1.500 de astfel de nituri.

În timpul fimărilor a avut loc şi un incident. O maşină folosită pentru cascadorii s-a ciocnit de o platformă de pe care se filma şi trei persoane au fost rănite. Răniţii au primit imediat ajutor medical şi sunt în afara oricărui pericol.

O altă locaţie aleasă pentru scenele din Spectre a fost în Mexic. Bond se întoarce pentru prima dată în Mexico City după apariția sa în „Licență pentru a ucide”. Au filmat în trei locații din Mexico City: Piața Tolsa, Zocolo și Hotelul Gran.

Scena filmată în Mexic a necesitat două elicoptere, unul pentru a filma, iar celălalt pentru a fi filmat. Elicopterul filmat a fost vopsit și modificat în Mexico City pentru a avea un aspect înfricoșător. O parte din Piața Zocolo s-a transformat în heliport pentru a realimenta elicopterele.

A treia locaţie a fost Maroc. Nomazi locali au fost angajați pe post de ghizi și paznici pe timpul pregătirilor și filmărilor. Din cauza temperaturilor ridicate, echipa de producție a adus ochelari de soare, apă rece și vehicule de răcire pe platoul din Erfoud.

O locaţie inedită a fost Roma. „Spectre” este filmul în care James Bond filmează pentru prima dată în capitala Italiei. Palatul Blenheim a fost folosit ca spațiu pentru întâlnirea Spectre.