Confidenţialitate

Dilema surplusului de vaccin anti-Covid. Ministerul Sănătății putea anula achiziția, Ciolacu cere anchetă iar Cîțu se dezice de plată | AUDIO

Ministerul Sănătății putea anula contractul de achiziție a celor 40 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, încheiat anul trecut, spune actualul ministru Alexandru Rafila. Reacția sa vine după o serie de declarații ale fostului premier Florin Cîțu și după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut o anchetă cu privire la vaccinurile cumpărate în pandemie. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății din partea PSD, spune că achiziția celor 40 de milioane de doze de vaccin anti-Covid a fost semnată în luna mai 2021, dar că existau momente în care țara noastră se putea răzgândi:

„Este adevărat că Ministerul Sănătății a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu achiziția de vaccin. Achiziția de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 și 2023 în luna mai a anului 2021.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul trecut, Ioana Mihăilă de la USR este cea care a condus Ministerul Sănătății din luna aprilie până în septembrie.

Premier era liberalul Florin Cîțu, care neagă că ar fi semnat contractul de cumpărare a noilor vaccinuri:

„Nu-mi dau seama unde este semnătura premierului când comanda e făcută de Ministerul Sănătății și plata de Ministerul Finanțelor. La vaccin, știți foarte bine, banii se duceau către Comisia Europeană și începem cu Ursula von der Leyen, s-o întrebăm pe ea cum a făcut contractele.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totul vine după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut o anchetă privind vaccinurile cumpărate în pandemie și a acuzat fosta guvernare a comandat 40 de milioane de doze de vaccin pentru anul acest și anul viitor, în condițiile în care România avea suficiente seruri în stoc.