Confidenţialitate

DIICOT: Țigări de contrabandă, trecute peste Prut cu lansete și frânghii

Procurorii DIICOT au reținut șapte persoane dintr-o rețea care aducea țigări din Moldova în România. Pachetele erau trecute peste Prut cu ajutorul unor frânghii și lansete. De multe ori, membrii grupării apelau la bicicliști, pe care îi foloseau pe post de “antemergători”.

 

Potrivit procurorilor, capii rețelei – un cetățean român zis Vulpea și un altul poreclit Goe – alături de alte persoane au constituit un grup infracțional. Pe parcursul anului 2016, membrii rețelei au adus țigări din Republica Moldova în România, unde le-au și vândut.

Pentru a trece pachetele peste râul Prut au apelat la încă 21 de persoane, cetățeni români și moldoveni. Foloseau lansete și frânghii, iar uneori treceau țigările înot, în ciuda temperaturilor scăzute.

Pe malul Prutului, în România, pachetele erau cărate fie în spate, fie cu căruțe, până la locurile de depozitare din localitățile Bosia, Ungheni și Golăiești, aflate de la graniță. De fiecare, se foloseau trasee diferite pentru a nu atrage atenția.

Pe traseu, traficanții apelau la bicicliști sau călători din microbuze cărora le cereau să le dea de știre dacă întâlnesc echipaje de poliție în drumul lor.

Anchetatorii au reușit să captureze peste 300 de mii de țigarete, diferite mărci, în valoare de peste 100 de mii de lei. La percheziții domiciliare au găsit bani, telefoane mobile, un binoclu, două vâsle din plastic și trei mașini.