Confidenţialitate

DIICOT: 3 percheziții domiciliare în Argeș în contextul unui transport de peste 180 de kilograme de cocaină pe care gruparea infracțională l-ar fi introdus în România în mai 2022 | VIDEO

DIICOT și Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut percheziții domiciliare la trei adrese din județul Argeș în contextul unui transport de droguri de peste 180 de kilograme de cocaină din 26 mai 2022. În mai anul trecut, gruparea infracțională a ascuns drogurile într-un transport de curmale importate din Iran. Destinația drogurilor ar fi fost Ucraina. Operațiunea de import era un paravan pentru introducerea drogurilor în România, transmite Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

„La data de 09.10.2023 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în județul Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.

În fapt, la data de 26.05.2022 membrii unei grupări infracționale organizate formată din cetățeni români și străini au introdus în România, prin Portul Constanța, cantitatea de 186 kilograme heroină, disimulată în 16 tone de curmale importate din Iran (operațiunea de import fiind utilizată ca paravan pentru introducerea drogurilor în România).

Întrucât în cursul urmăririi penale a rezultat intenția grupării infracționale organizate de a transporta drogurile în Ucraina, s-a transmis autorităților judiciare din această țară o cerere de comisie rogatorie internațională, prin intermediul căreia a fost solicitată realizarea mai multor activități judiciare inclusiv realizarea unei livrări supravegheate, cu substituirea drogurilor.

În urma cooperării judiciare au fost prinși în flagrant, pe teritoriul Ucrainei, doi cetățeni români, care au preluat și deținut transportul supravegheat , aceștia fiind reținuți și ulterior arestați preventiv. Din cercetările efectuate a rezultat că inculpații au fost coordonați de un cetățean străin (turc), aflat pe teritoriul României.

În cursul acestei zile, cetățeanul de origine turcă urmează să fie adus la audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Activitățile de investigație au beneficiat de sprijinul EUROJUST și EUROPOL.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.

Sursa foto: DIICOT

Sursa foto: DIICOT

Sursa foto: DIICOT

Sursa foto: DIICOT

Sursa foto: DIICOT

Sursa colaj foto: DIICOT

Citește și: Fraudă cu fonduri europene acordate unei firme specializate în pictură religioasă | AUDIO