Confidenţialitate

Dezbaterile privind legea grațierii, prelungite cu 2 săptămâni

O nouă amânare în cazul legii grațierii: termenul de adoptare tacită a actului normativ ar fi fost marți, dar a fost prelungit.

Senatorii juriști au decis, în unanimitate, la solicitarea PNL, ca proiectul să mai stea în dezbatere încă 15 zile.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a spus că solicitarea către Biroul permanent va fi ca termenul de adoptare tacită să fie considerat cel de 60 de zile, şi nu de 45 de zile, proiectul fiind considerat de complexitate deosebită.

În timpul votului, telefonul unuia dintre membri a sunat, iar președintele Comisiei – Nicolae Șerban – a comentat ironic această situație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La dezbaterile din Comisia juridică a Senatului privind legea graţierii a venit şi senatorul PMP Traian Băsescu, cel care a propus ridicarea pragului de pedeapsă care poate fi graţiată de la 5 la 10 ani şi reducerea cu jumătate de pedepselor aplicate femeilor. PMP, partidul condus de Traian Băsescu, s-a delimitat de acţiunea acestuia, spunând că nu îşi asumă respectivele amendamente.

Ultima prezenţă a lui Tudorel Toader la Comisia juridică a Senatului a fost pe 21 martie, când ministrul a cerut amânarea discuţiilor pentru ca Executivul să vină cu măsuri “complementare”, considerând că graţierea executării pedepselor nu reprezintă o soluţie “miracol”, ci trebuie să facă parte dintr-un pachet.


Decizia-pilot a CEDO în cazul condițiilor din penitenciarele românești

La ședința comisiei juridice din Senat a fost prezent și ministrul Justiției Tudorel Toader.

Acesta a amintit că marți este așteptată o decizie pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului privind condițiile din penitenciare.

Ministrul Tudorel Toader speră să nu fie una foarte aspră.

”(..) rămânem în așteptarea deciziei-pilot a Curții Europene și cu speranța faptului că judecătorii europeni cunosc realitatea din România: nu se așteaptă ca, peste noapte, noi să fim cei mai buni. Judecătorii să constate voința, determinarea, buna noastră credință”, a spus Tudorel Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De menționat că o eventuală decizie a CEDO, fiind una pilot, nu presupune sancționarea României cu amenda de 80 de milioane de euro, invocată des de politicieni.

O decizie-pilot presupune un termen dat României – în care să-și rezolve problemele privind condițiile din închisori și supra-popularea acestora.