Confidenţialitate

Dezbaterile în dosarul Colectiv continuă miercuri la Tribunalul București

Dezbaterile finale în dosarul Colectiv continuă la Tribunalul București, după ce luni procurorii au cerut pedeapsă orientată spre maximum pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone și pentru alte foste angajate ale Primăriei.

Miercuri este a doua zi în care vot fi expuse concluziile în dosarul Colectiv, cel mai probabil urmând să se ceară pedepse și alți inculpați din dosar, notează Mediafax.

Procurorii au cerut pedepse orientate spre maximum pentru Cristian Popescu Piedone și pentru alte foste angajate ale Primăriei Sectorul 4, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Pedeapsa maximă e de 15 ani. Cristian Popescu Piedone a declarat în fața instanței că se consideră nevinovat.

De asemenea, în timpul primei zile de dezbateri, victimele și părinții tinerilor morți în incendiul din Colectiv au cerut, prin avocați, daune morale uriașe de la fostul primar și de la foștii angajați ai Primăriei. Sumele cerute de fiecare parte civilă variază între 300.000 și 40 de milioane de euro.

De exemplu, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl lui Alex Iancu, decedat în urma incendiului din Colectiv la 22 de ani, a cerut 40 de milioane de euro daune morale, la fel ca și Mihai Popescu, un tânăr rănit în incendiu.

Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity, cere daune de 8 milioane de euro. Acesta este singurul supraviețuitor din trupă, în prezent fiind în SUA.

În dosarul Colectiv, au mai fost trimişi în judecată pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru. La primul termen de la Tribunalul Militar, instanţa care a primit dosarul pompierilor, judecătorii au decis la finele lunii decembrie 2017 să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă, aflată deja pe rolul instanţei civile.