Confidenţialitate

Dezbaterea legii care interzice fumatul în spațiile publice închise a fost amânată

Proiectul de lege care interzice fumatul în toate spațiile publice închise urma să fie dezbătut astăzi în comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Medici și reprezentanți ai mai multor ONG-uri l-au așteptat timp de 3 ore pe președintele comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu. Aflat la dezbaterea unor alte proiecte din Parlament, acesta nu a mai ajuns și la comisia de sănătate.

Amânarea dezbaterilor este un abuz – a spus inițiatoarea proiectului, deputata Aurelia Cristea. Ea a amintit că mulți medici, invitați la dezbatere, și-au amânat consultațiile pentru a veni la Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până să afle că președintele comisiei de sănătate, Florin Buicu nu mai vine la ședință, invitații la dezbaterea proiectului au ascultat muzică. Președintele Societății de Cardiologie, Gabriel Chițu a deschis un laptop, iar în sală, timp de o jumătate de oră a răspuna piesa În așteptarea ta, interpretată de Doina Badea.

Legea anti-fumat a fost retrimisă la comisia de sănătate, după ce producătorii de tutun și reprezentanții marilor magazine au cerut eliminarea unui amendament care prevede că în unităţile în care se comercializează produsele din tutun este interzisă afişarea acestora în ”locurile obligatorii de trecere”. Ei spun că fumătorii nu vor mai ști dacă un magazin vinde sau nu țigări. În plus, nu ar fi fost definite clar locurile obligatorii de trecere: dacă acestea reprezintă casa de marcat, raftul, vitrina, intrarea în magazin sau toaleta.