Confidenţialitate

Deșteptarea | Spania: Producătorii de tutun, obligați să plătească o taxă pentru a curăța chiștoacele de pe străzi și plaje

Companiile producătoare de tutun din Spania vor trebui să plătească o taxă pentru a curăţa mucurile de ţigări de pe străzi și plaje, conform noilor reglementări de mediu, scrie BBC.

Filtrele din acetat de celuloză din țigări sunt unele dintre cele mai poluante dispozitive, se descompun în 10 ani. Sunt peste tot. Din când în când, câte un ONG mai face o acțiune de ecologizare de acest gen. Nu demult, voluntarii au strâns saci întregi de chiștoace din Piața Victoriei, în centrul Bucureștiului.

Exasperați, spaniolii au decis să taxeze producătorii de țigări, dincolo de amendarea celor care aruncă pe jos. Noile norme îi fac pe producători responsabili de colectarea mucurilor aruncate şi de transportul acestora pentru tratarea deşeurilor. Nu e o măsură ce privește doar producătorii de tutun.

Noile reguli fac parte dintr-o lege adoptată anul trecut care interzice comercializarea materialelor plastice de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile şi paiele pentru băuturi. Iar în iulie anul trecut, fumatul a fost interzis pe toate plajele publice din Barcelona.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.