Confidenţialitate

Deșteptarea: Șoferii nu primesc amendă dacă nu au în portbagaj lopată și nisip | VIDEO

Ați auzit că trebuie să aveți nisip și lopată în portbagaj ca să nu luați amendă? Dacă ați auzit și ați crezut să știți că nu e adevărat.

E drept, povestea a fost rostogolită pe o mulțime de site-uri și i-a determinat pe mulți șoferi să umble iarna asta cu un sac de nisip și cu o lopată în portbagaj, chiar și când afară erau temperaturi pozitive.

Ce s-a întâmplat, de fapt? În știrea falsă erau invocate diverse modificări din 2022 sau 2023 ale Codului Rutier, fără să fie indicat un articol de lege, iar sancțiunile despre care vorbeau ajungeau până la reținerea certificatului de înmatriculare al autoturismului. Jurnaliștii de la Libertatea au investigat chestiunea.

Așadar, în fake-news-ul respectiv se vorbește despre amenzi de până la 3.000 de lei pentru șoferii care, trași pe dreapta de polițiști, nu fac dovada că au un sac de nisip și o lopată pentru deszăpezire pe perioada iernii.

Libertatea a aflat că povestea se rostogolește din 2020. Dar în materialele de atunci erau citați polițiști rutieri care făceau trimitere la sacul de nisip și la lopată ca fiind recomandări, nu obligații.

De asemenea, cei de la Libertatea nu au găsit niciun proiect de lege sau vreo inițiativă în ultimii trei ani și care să vizeze obligativitatea deținerii sacului de nisip și a lopeții. Iar partea cu recomandarea le-a fost confimată și acum de cei de la Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Și președintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a explicat pentru Libertatea că nu există niciun act normativ în vigoare cu această obligație și, din punctul său de vedere, nici nu ar trebui să fie.

„Dacă plecăm de la premisa că trebuie să avem nisip la noi, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele zile, ar trebui să avem și o sărăriță, un buldoexcavator și o șenilată cu lamă în față, pentru că asta e evoluția când vine viscolul”, spune Hagiu.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.