Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: PSD, subvenții de la buget mai mari decât profitul Ford Craiova

Partidele primesc milioane de lei anual de la buget pentru funcționare și organizare.

Iar campionul acestor subvenții este PSD.

În 2019, de exemplu,  subvenția de la buget pentru PSD a fost mai mare decât profitul Ford Craiova și comparabilă cu profitul Vodafone România.

Subvenția oferită PSD s-a ridicat la 160 de milioane de lei.

Profitul Ford România a fost, anul trecut, de 159 de milioane de lei. Vodafone a avut un profit de 177 de milioane de lei. 

Între ianuarie – octombrie 2020, PSD a beneficiat deja de o subvenţie de 166 milioane lei. 

Nu doar PSD a primit bani de la buget, evident. În aceeași perioadă din 2020, PNL a primit de la buget 85,3 milioane de lei, USR – 15,1 milioane de lei, ALDE – 12,1 milioane de lei, iar PMP – 7,1 milioane de lei.

Dacă ar fi companie, PSD s-ar fi situat pe locul 44 în topul companiilor din România, ordonate în funcţie de profit, arată Ziarul Financiar.

Banii sunt alocați în funcție de reprezentarea parlamentară. Cu cât un partid are mai mulți deputați și senatori, cu atât crește cota din suma stabilită drept subvenție.

Aceste sume au crescut masiv în urma unei inițiative legislative a PSD. Potrivit propunerii PSD, acceptată și de celelalte partide, suma totală oferită ca subvenție a început să fie raportată ca procentaj din PIB-ul României, în loc de bugetul de stat, ca până atunci – iar asta a dus la astfel de subvenții, de peste 160 de milioane de lei, pentru primul partid al țării, conform alegerilor din 2016.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.