Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Parizerul mâncat de români în anii ’80 conținea un adeziv radioactiv

Un adeziv „alimentar”, folosit în anii ’80 în mâncarea din magazine, era radioactiv.

Descoperirea a fost făcută de o ingineră chimistă angajată la o sucursala din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor

Povestea ei a fost spusă pe Facebook de Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS. El scrie cum a descoperit femeia că parizerul era cancerigen, dar și cum au mușamalizat comuniștii totul, scrie publicația ziare.com.

„Suntem la începutul lunii decembrie 1984. La o sucursală din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor, o ingineră chimistă tocmai făcea o descoperire dintre cele mai grave.

Vasile Marilena, căci despre ea este vorba, a avut curiozitatea să verifice ce conțineau 49 de probe luate din preparatele din carne care se comercializau în București și Ploiești (salamuri, mezeluri, parizer etc.).

Descoperirea a fost atât de gravă încât, peste câteva zile de numele ei aveau să afle de la Emil Macri (șeful Direcției a II-a a DSS), Iulian Vlad (adjunctul ministrului de Interne), până la Postelnicu și Ceaușescu.

Pentru a reduce importurile de adjuvanți alimentari, pe fondul politicii generale de reducere a cheltuielilor valutare, oficialii români au luat decizia în 1982 ca în fabricarea mezelurilor să folosească un adeziv „alimentar” produs de Combinatul de Îngrășăminte Chimice Valea Călugărească. Era vorba de fosfoliant.

”Îngrozită de ce tocmai descoperise, Vasile Marilena a trimis probele la Institutul de Igienă și Sănătate Publică din București, la laboratorul I.G.S. și LAREX și la laboratorul de analize a produselor de origine animală – OBOR.

Rezultatele au venit să confirme primele informații”, a scris istoricul Mihai Demetriade

Acesta arată că, potrivit analizelor, toate substanțele toxice aveau niveluri mari.

Fosfoliantul se folosea în preparatele de carne în România comunistă din 1982, fără ca produsul să fi fost vreodată omologat ca unul destinat utilizării în producția alimentară.

Deși știa cât este de toxic, ministerul Sănătății avizase folosirea lui pentru 1 an, termenul fiind ulterior prelungit, la insistențele ministerului Agriculturii, sub presiunile sistemice ale partidului.

Din cauza radioactivității foarte mari, leziunile provocate de fosfoliant erau ireversibile. Pentru copii și femeile gravide efectele erau extrem de grave.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.