Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA : Orașul Vaslui, ferit de scenariul roșu pentru că are mai mulți locuitori în acte decât în realitate, acuză primarul Bârladului

În județul Vaslui, incidența crescută a infecțiilor cu noul coronavirus determină impunerea de noi măsuri de protecție în mai multe localități, dar nu și în orașul Vaslui. 

Și asta pentru că incidența este chiar și de două ori mai mică decât în Bârlad.

Astfel, la Bârlad incidența e 3,18/1000, drept pentru care aici s-au închis restaurantele, barurile, sălile de jocuri și alte localuri publice. Însă la Vaslui, la doar 50 de kilometri distanță, incidența este de numai 1,5/1000.

Cum e posibil? A explicat pentru Monitorul de Vaslui primarul Bârladului, Dumitru Boroș: “cred că vasluienii nu vor intra în scenariul roșu niciodată, pentru că au 120 de mii de locuitori”. 

El face referire la numărul uriaș de cetățeni din Republica Moldova care și-au declarat formal domiciliul la Vaslui pentru a obține și cetățenie română și drept de muncă în Uniunea Europeană. 

Doar că nu-s 120.000 de locuitori în acte, ci 140.000. În 2011, la ultimul recensământ, populația orașului Vaslui era de numai 55.000 de persoane.  

Legea spune că documentele trebuie făcute în orașele reședință de județ, și astfel orașul Vaslui are, în acte, de 3 ori mai mulți cetățeni decât locuiesc efectiv în oraș. Drept urmare,  raportarea cazurilor de covid la o populație mai mare doar în acte dă o incidență mult mai mică.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.