Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Bucureștiul ar putea să aibă un autobuz amfibie pentru lacurile de agrement

În teorie, prin București ar putea să circule un … autobuz amfibie! Ideea le aparține celor de la Administrația Lacuri, Parcuri, și Agrement a Municipiului București (ALPAB) care au și cerut pentru asta 2,3 milioane de lei de la Primăria Generală, în subordinea căreia se află. 

Am solicitat, fără success, un interviu cu cineva din conducerea ALPAB. Am primit în schimb un răspuns scris din care am aflat că, dacă va fi cumpărat autobuzul amfibie, turiștii, dar poate și localnicii, se vor plimba cu autobuzul pe lacurile Herastrău, Floreasca și Tei, dar și pe șoselele dintre ele.

Desigur, un autobuz amfibie ar fi foarte util în București și când plouă mai tare.

Totuși, de ce amfibie? Aparent, din motive de securitate, nu este permis accesul vaporașelor pe lacul Floreasca prin fața reședinței prezidențiale – deci Administrația Lacuri Parcuri și Agrement a venit cu o soluție inovatoare: autobuzul amfibie ajunge până în dreptul vilelor de protocol, urcă pe malul opus și după un ocol (terestru, evident) ce nu pare să aibă mai mult de 100 de metri, autobuzul amfibie revine pe apă și își continuă traseul.

Victor Marin a investigat povestea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Citiți mai jos răspunsul integral al Administrației Lacuri, Parcuri, și Agrement a Municipiului București (ALPAB) la solicitarea noastră pentru un interviu: 

“Bună ziua,

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată A.L.P.A.B. cu nr. 1408/09.02.2021, vă comunicăm următoarele:

Propunerea în buget pentru un  autobuz amfibie a fost facuta de catre Directorul Agrement din cadrul A.L.P.A.B, in conformitate cu situația existentă.

Vapoarele deținute la momentul actual de către A.L.P.A.B., din cauza vechimii, nu mai pot fi utilizate ca nave de pasageri care să efectueze plimbari de agrement, nici treceri prin ecluză, ci doar ca bacuri de trecere între  debarcadere.

A.L.P.A.B. are în administrare o parte din salba de lacuri de pe râul Colentina printre care se numără și lacurile Herăstrău, Floreasca și Tei. Între lacul Herăstrău și Floreasca exista deja o ecluză.

În anul 2019, ALPAB a preluat în administrare proiectul “Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei (și zona adiacentă lor)”, proiect care a fost derulat de către P.M.B.. În acest proiect, deși era prevăzută construirea unei ecluze între lacurile Floreasca și Tei pentru traversarea publicului vizitator, cu vaporașul, dintr-un lac într-altul, aceasta nu s-a mai realizat. Deasemenea, tot în cadrul aceluiași proiect, P.M.B. trebuia să achiziționeze un “vaporaș turistic “ vaporaș care nu s-a achiziționat. Mai mult, deși proiectul are denumirea de circuit turistic, nici pietonal nu poate fi realizat un circuit, deoarece nu tot perimetrul celor două lacuri a fost amenajat, existând zone care nu aparțin de P.M.B. Nu exista o legatură pietonala directa între lacurile Herăstrău Floreasca și Tei.”

Sursa foto: Pixabay