Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Aproape jumătate dintre chioșcurile din stațiile de metrou încă funcționează

Au trecut 6 luni de când conducerea Metrorex anunța că TOATE chioșcurile din stațiile de metrou vor fi dezafectate. Motivul? Niciunul nu ar avea autorizație de construire și în caz de incendiu, ar fi îngreunat evacuarea.

Chiria spațiilor respective era încasată, în cea mai mare parte, de sindicatul condus de Ion Rădoi. Legat de această chestiune, DNA a început o anchetă.

Revenind la chioșcurile de la metrou, acestea nu au dispărut. Din informațiile primite chiar de la Metrorex, am aflat că în prezent, în stațiile de metrou mai funcționează 126 de spații comerciale. Procentual, asta înseamnă aproape 40 la sută din câte erau la începutul anului.

Ascultați un reportaj de Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mă aflu în stația de metrou Piața Victoriei. În fața mea, pe un geam văd afiș pe care scrie “spațiu în curs de reamenajare”. E destul de ciudată prezența acestui afiș, în condițiile în care acum 6 luni, conducerea metroului spunea că toate chioșcurile vor fi demolate. Ei bine, uite că sunt oameni care își fac planuri. În jurul meu văd mai multe spații comerciale care s-au închis, dar văd și un magazin cu haine, o patiserie sau un magazin cu accesorii pentru telefon. Și nu e singura stație de metrou cu spații comerciale funcționale. Hai să-i întrebăm pe comercianți cum au supraviețuit până acum și ce vor să facă pe mai departe.

– Ați stat de vorbă cu cei care au plecat deja?
– Firmele poate au găsit spațiu în altă parte, dar nu a mers neapărat. Altele, poate s-au apucat de altceva. Adică, să lucreze în altă parte cum și ce au găsit.
– Dar în ce vă privește, știți că ar urmă să se întâmple ceva?
– Din câte am înțeles, până la anul, având contract pe spațiul ăsta, nu o să mai fie probleme. Asta am aflat din vorbă în vorbă. Nu e ceva sigur.

Ca și în primăvară, am găsit cu greu vânzători dispuși să vorbească. Poate și din simplul motiv că Metrorex spune că demolările vor continua. Dar asta nu depinde neapărat de conducerea metroului, după cum ne-a fost comunicat în scris:

În perioada următoare, se are în vedere demolarea spațiilor comerciale care încă mai funcționează în incinta stațiilor de metrou. Dezafectarea spațiilor (…) este făcută de primăriile de sector, în baza dispozițiilor transmise de primar.

În stațiile de metrou din Sectoarele 2, 4, 5 și 6 au fost închise toate spațiile comerciale. În Sectorul 5, condus de Cristian Popescu-Piedone, abia după ce în presă au apărut stenogramele unor discuții cu șeful de sindicat, Ion Rădoi. Amintim, sindicatul încasează trei sferturi din valoarea chiriilor.

În urma unor indicii că spațiile comerciale au ajuns pe mâna unor firme controlate tot Ion Rădoi, D.N.A. a început o anchetă. Până acum, primăriile de sector au desființat vreo 200 de chioșcuri. Dar aproape 130 încă funcționează în stațiile de metrou din Sectoarele 1 și 3. Ce cred despre asta călătorii?

– Nu știu dacă eram normal ca Sindicatul să dețină monopol. Poate o licitație corectă…
– Vă încurcă faptul că cele mai multe chioșcuri s-au închis?
– Nu. Nu făceam cumpăraturi din chioșcurile din metrou.
– Mi-e indiferent. Dar câteodată mai aveam nevoie sau uitam să iau ceva și luam de acolo. Unele erau bune, dar altele parcă erau prea multe.
– Chiar mă foloseam de acele chioșcuri. Când mergeam la muncă, îmi luam ceva de mâncare de acolo.
– Și acum, cum vă descurcați?
– Plec mai devreme și îmi iau din altă parte.
– Cum vă explicați că în cele mai multe spații au dispărut, dar în altele, cum e cea în care ne aflăm, nu?
– Chiar nu știu, dar sunt curioasă să aflu de ce.

Fie și parțial, am aflat noi. Motivul ține, cumva, de talmeș-balmeșul administrativ în care funcționează Capitala, cu 7 primării – una mare și 6 mai mici.

Așadar, chioșcurile funcționau fără autorizație de construire, care trebuia emisă de primăria de Sector.

În Sectorul 1 au rămas în picioare chioșcurile din stațiile de metrou din buricul Capitalei, aflate în așa-numita “zonă de construire protejată”. Pentru demolarea lor, e fost nevoie ca Primăria Generală, nu cea de Sector (care se ocupă efectiv de evacuare), să emită dispoziția de demolare. Acest lucru s-a întâmplat la sfârșitul lunii iulie. Și în principiu, ultimele 40 și ceva de chioșcuri din stațiile Sectorului 1 ar putea fi evacuate până la finele anului.

Alte aproape 80 de chioșcuri se află în Sectorul 3 al Capitalei, condus de Robert Negoiță. De fapt, e singurul în care din aprilie și până acum, nu a fost evacuat niciun spațiu comercial. Deși, în ancheta lor, cei de la D.N.A. au trecut și pe la Primăria Sectorului 3. Îl ascultăm pe Cătălin Drulă, ministru al Transporturilor în momentul în care a început demolarea chioșcurilor.
– Ați vorbit cu domnul Negoiță despre acest subiect?
– O dată sau de două ori, dar în primăvară. Nu mi-a spus „nu”, dar a fost evaziv. Mi-a spus că va pune legea în aplicare, dar nu s-a întâmplat nimic. Din ce știu de la cei de la Metrorex, pur și simplu nu vrea să emită dispozițiile de demolare. Foarte multe construcții prezintă pericol din punctul de vedere al I.S.U.. Gândiți-vă la un culoar îngustat pe care trebuie făcută evacuarea, în cazul unei explozii la metrou, doamne ferește. Unele sunt făcute din materiale neconforme în caz de incendiu. Multe spații au chiar surse de foc, de exemplu cuptoare.

Pentru a nu știm câta oară, Primăria Sectorului 3 nu a răspuns întrebărilor trimise la începutul lunii. Dar cu sau fără chioșcuri, o treime dintre stațiile de metrou nu au nici acum autorizație ISU. Atâtea erau și în primăvară, când a început demolarea chioșcurilor.