Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: E de bine. Sub ranga lui Drulă. Exportăm gunoaie

Cum ziceam încă de duminică, câștigătorul principal al acestor alegeri este democrația: numărul celor veniți la vot a fost mare, dacă ne gândim la premisele deloc încurajatoare. În condițiile în care libertatea și democrația luptă din greu în întreaga lume cu dictaturile și tentația dictaturii, a-ți exercita dreptul de vot e o victorie. E de bine.

A câștigat corcitura PSD-PNL. Întrucât și social-democrații, și liberalii sunt pro UE și NATO, iar la Bruxelles blocul partidelor de centru păstrează controlul, e de bine. Câtă vreme România rămâne orientată spre Occident, pe mine, unul, nu mă mai interesează prea mult cine e la guvernare. Cei nemulțumiți de scorul masiv al PSDNL ar trebui să se gândească și la celelalte posibilități: AUR? USR+PMP+FD?

AUR e pe locul 3 la votul politic, dar s-a ofilit considerabil față de sondajele de astă-iarnă – nicio șansă să se apropie de guvernare. Dacă ne comparăm cu izbânzile ultrașilor în țări mai pricopsite, ca Franța, Austria, Germania, Italia, Olanda, Danemarca sau Belgia, e de bine.

Însă înfrângerea USR ca forță de opoziție pro Vest și anti Putin a făcut rău echilibrului politic din România. Practic, prin singurul rezultat bun ca partid în Consiliul General al Capitalei și rezultatele slabe la nivel național, USR s-a întors, sub ranga lui Drulă, la statutul de USB, de pe vremea lui Nicușor Dan. Preocupat intens de candidatura sa la Cotroceni, egolatrul Drulă a înjghebat alianța cu bicisnicele PMP și partidulețul lui Orban, care i-a gonit votanți, în loc să-i aducă. A împânzit Capitala cu poza lui, deși nu candida la nimic, USR sprijinindu-și, în schimb, prea puțin spre deloc, candidații la locale și europarlamentare; Clotilde Armand și Radu Mihaiu au fost lăsați să se descurce singuri în lupta pe muchie de cuțit cu PSD și PNL – egolatrul Drulă nu s-a gândit nicio clipă să-și amâne demisia până la tranșarea situațiilor din sectoarele 1 și 2. Nu e de bine.

În schimb, de rău, ba chiar rău de tot pentru toți, o să fie nota de plată încărcată de pomanagerii PSD-PNL, cu care s-au câștigat alegerile.

P.S.

După ce în România au fost vârâte ilegal tone de deșeuri din Europa, exportăm și noi la Bruxelles, cu acte în regulă, niște gunoaie toxice: Șoșoaca și cicisbeul ei. Nu-i rău.

Cristian Tudor Popescu, la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.