Confidenţialitate

Despăgubirile pentru seceta din primăvară vor ajunge la fermieri la începutul anului viitor | AUDIO

Ministerul Agriculturii a pregătit actul normativ pentru despăgubirea fermierilor cu culturi de primăvară afectate de secetă.

Urmează ca fermierii să depună solicitările pentru aceste despăgubiri până la finalul anului, iar Ministerul să facă plățile la începutul anului viitor, a anunțat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Ministrul a precizat că valoarea despăgubirilor depășește un miliard de lei.

„Este vorba de 1,2 milioane hectare, unde vom avea nevoie de peste un miliard de lei. Anul acesta, vom primi toate cererile, iar plata, așa cum am căzut de acord cu fermierii, o s-o facem la începutul anului viitor. Așa cum i-am despăgubit pe cei care au avut culturile înființate în iarnă, trebuie să îi despăgubim și pe cei care au înființat culturile în primăvară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De exemplu, culturile de primăvară sunt cele de mazăre, orz, in, lucernă, porumb, soia, floarea-soarelui sau fasole.

Este necesar, însă, ca aceste despăgubiri să fie aprobate și de Comisia Europeană.

Adrian Oros a anunțat că la rectificarea bugetară viitoare, ministerul va primi 1,3 miliarde de lei pentru plățile finale ce țin de campania 2020, la care se adaugă 204 milioane de lei pentru despăgubirile acordate fermierilor cu culturi de toamnă afectate de secetă și 176 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat pentru motorină.

De altfel, APIA a plătit până în prezent 850 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de secetă.