Confidenţialitate

Ce despăgubiri ar putea fi nevoit statul olandez să plătească României dacă piesele dacice nu vor fi recuperate sau dacă vor fi găsite deteriorate | AUDIO

Furtul celor patru comori româneşti din aur de la Muzeul Drents. Dacă coiful de aur și cele trei brățări decice nu sunt găsite, statul olandez ar putea plăti daune de aproape șase milioane de euro României, scrie presa din Țările de Jos. Este cel mai mare prejudiciu pe care guvernul olandez va trebui să îl acopere din ultimii 35 de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrega colecție, formată din 673 de obiecte, fusese asigurată pentru suma de 30 de milioane de euro. Din acest total, 5,8 milioane au fost atribuite coifului de aur de la Coțofenești și celor trei brățări de aur, scriu jurnalistii de la postul de radio RTV Drenthe.

Din suma de 30 de milioane de euro, o treime a fost garantată de guvernul olandez, iar asigurarea muzeului acoperă doar valoarea care depășește garanția guvernamentală. Prin acest mecanism de garantare, muzeele olandeze reduc costurile de asigurare, ceea ce le permite să organizeze expoziții la prețuri mai accesibile.

Desăgubirile vor trebui plătite și în cazul în care tezaurul românesc va fi recuperat într-o stare deteriorată.

Acesta este cel mai mare prejudiciu pe care guvernul olandez va trebui să-l acopere de când a început acest sistem de garantare în 1989. Până acum, statul olandez a plătit doar 8.000 de euro pentru astfel de daune. Doar în 2024, guvernul a garantat aproape 469 de milioane de euro pentru opere de artă împrumutate din 13 muzee.

Amintim, trei persoane bănuite că au legătura cu furtul pieselor de artă din Olanda sunt arestate în acest moment, iar politia caută un al patrulea supect.

Sursa foto: MNIR

Citește și: Furtul pieselor dacice din Olanda. Corpul de control al premierului a găsit mai multe nereguli după verificările la Muzeul de Istorie și la Ministerul Culturii | AUDIO