Confidenţialitate

Desființarea Secției de anchetare a magistraților, aprobată de deputații juriști

Deputații juriști au aprobat joi proiectul de lege al guvernului privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților. Următorul pas este votul în plenul Camerei Deputaților, care ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat un raport de admitere la proiectul privind desființarea Secției speciale.

Decizia a fost luată cu 17 voturi ”pentru” și 11 voturi ”împotrivă”, actul normativ urmând să fie transmis plenului Camerei Deputaților, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Cea mai importantă modificare adusă de deputați a fost introducerea imunității sporite pentru magistrați. Astfel, la presiunea UDMR, PNL și USR PLUS au votat ca judecătorii și procurorii să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

O altă prevedere importantă a legii este că dosarele în care sunt cercetați magistrați pentru comiterea unor infracțiuni de corupție vor fi instrumentate de DNA.

După ce va fi adoptată de Camera Deputaților, legea de desființare a Secției speciale va fi trimisă Senatului, care este forul decizional.