Confidenţialitate

Deputații juriști au respins legea parteneriatului civil

Membrii comisiei juridice a Camerei Deputaților au respins în unanimitate proiectul. Propunerea legislativă prevede că parteneriatul civil este un contract încheiat, fără discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc.

Remus Cernea le-a spus membrilor comisiei că acest parteneriat ar aduce beneficii din punctul de vedere al patrimoniului, al sănătăţii, al moştenirii, al protecţiei în cazul violenţei domestice.

“Sunt 800.000 persoane din România care trăiesc în astfel de relaţii, legea este făcută fără discriminare şi se referă la persoanele care convieţuiesc împreună pe baza afecţiunii reciproce şi care nu se căsătoresc”, a spus Cernea.

El a explicat, ulterior, că este o falsă critică faptul că parteneriatul civil s-ar referi la persoane de acelaşi sex.

Deputatul PSD Cosmin Necula a arătat că singura formulă acceptabilă este cea a relaţiilor între persoane cu sex diferit, iar copilul să trăiască în mediu familial”.

El a arătat că adoptarea acestui proiect ar duce la aglomerarea cadrului juridic.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a spus că acest proiect este “o încercare de subminare a familiei tradiţionale şi încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”. De altfel, Patriarhia Română solicită Camerei Deputaţilor, cameră decizională, să respingă şi de această dată propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil.

Propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, iniţiată de deputatul Remus Cernea, a fost dezbătută de Senat şi respinsă în 31 martie, iar acum se află în procedură de avizare la comisiile permanente din Camera Deputaţilor. Până acum a primit aviz negativ de la Comisia Juridică, Comisia pentru egalitate de şanse şi Comisia pentru drepturile omului şi aviz favorabil de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

După întocmirea raportului de către Comisia juridică, propunerea legislativă va fi supusă la vot în plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional.