Deputații juriști au aprobat noi modalități prin care deținuții pot obține reducerea pedepselor

Deținuții își vor putea cumpăra zile de libertate, dacă cedează penitenciarului banii încasați în urma muncii prestate.

În plus,  vor avea telefon public în celulă și nu vor mai fi supravegheați de un reprezentant al penitenciarului în timpul convorbirilor – așa prevăd unele amendament aprobate astăzi de comisia juridică din Camera Deputaților.

Deputata PSD, Oana Florea a explicat că Administrația Națională a Penitenciarelor intenționează să introducă telefoane în fiecare celulă, ceea ce ar face imposibilă supravegherea vizuală deținuților în timpul convorbirilor. Așa că această obligativitate va fi eliminată. Ar fi nevoie de un pândar pentru fiecare cameră de detenție – a explicat președintele comisiei, Eugen Nicolicea.

Un alt amendament propus de Marton Arpad și Ambrus Izabella de la UDMR prevede că deținuții vor obține reducerea pedepsei cu 5 zile pe lună, dacă cedează penitenciarului 40% din banii primiți pentru munca prestată. Chiar și în cazul în care nu renunță la remunerație, ei pot obține reducerea pedepsei cu 4 zile, la fiecare 3 zile de muncă plătită. Va fi luată în calcul inclusiv munca prestată pe timp de noapte. Astfel, o persoană condamnată va obține reducerea pedepsei cu 2 zile pentru fiecare noapte de muncă.

Toate aceste amendamente au fost aduse unui proiect de modificare a legii privind executarea pedepselor. Proiectul a fost inițiat de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, dar a fost schimbat din temelii.

Fostul ministru propunea ca la fiecare 30 de zile executate într-un spațiu necorespunzător, adică de cel mult 4 metri pătrați pentru fiecare deținut, unei persoane condamnate să i se scadă 3 zile din pedeapsă. Deputații juriști au stabilit o reducere a pedepsei cu 6 zile.

Proiectul va primi votul final în Camera Deputaților, săptămâna viitoare.

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS