Confidenţialitate

Deficitul bugetar, aproape 50 de miliarde de lei după primele șapte luni

Execuția bugetului general consolidat în primele șapte luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 49,7 miliarde de lei (4,7% din PIB), a anunțat miercuri Ministerul Finanțelor.

În aceeași perioadă a anului trecut, deficitul era de 18 miliarde de lei.

Veniturile au scăzut cu 2,7%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 13,4%, astfel: 

Veniturile bugetului au însumat 175,15 mld. lei în primele șapte luni ale anului 2020, în scădere cu 2,7% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cheltuielile bugetului, în sumă de 224,83 mld lei. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 2,5 puncte procentuale de la 18,7% din PIB 2019 la 21,3% din PIB în 2020.

Majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, transmite Ministerul.

„Creșterea deficitul bugetar aferent primelor șapte luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-iulie datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (12,5 mld lei), de creșterea cu 3,05 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-iulie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Conform acestuia, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 4,61 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 6,56 mld lei.

Ministerul Finanțelor precizează că sume în valoare de 27.01 mld lei (2,55% din PIB) au fost „lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”.