Confidenţialitate

Decontarea navetei pentru elevi nu va mai avea limite de tarif

Decontarea navetei pentru elevi nu va mai avea limite de tarif, ci doar de kilometri pentru cei care parcurg zilnic drumul de acasă la școală folosind transportul rutier.

Acest lucru va fi reglementat prin Ordonanța de Urgență, potrivit unui proiect lansat în dezbatere de Ministerul Educației.

Decontarea navetei pentru elevi se va face în limita a 50 km cu bilete sau abonamente și 8 bilete dus-întors pe semestru pentru elevii care stau la internat sau în gazdă.

Mai exact, proiectul de ordonanță prevede modificarea unui articol din Legea Educației. Astfel, vor fi decontate biletele și abonamentele în limita a 50 de kilometri, iar pentru cei care stau la internat vor fi 8 bilete dus-întors pe care aceștia le vor putea deconta pe semestru. Ordonanța pune în aplicare o decizie a Curții Constituționale, scrie site-ul edupedu.ro.

Amintim, CCR a decis că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Banii pentru costurile de transport vor fi prevăzuți în bugetul MinistErului Educaţiei, care îi va transfera la școli. Decontarea se realizează pe baza unor documente emise de operatorii de transport rutier.

Chiar azi, ministrul Educației Monica Anisie are o întâlnire cu reprezentanții elevilor pentru identificarea modalităților de asigurare a transportului gratuit pentru elevi.