Declarații contradictorii ale românilor veniți din Italia cu autocarul blocat de autorități la Oradea

Deși le declaraseră jurnaliștilor că vin din zona roșie de carantină a Italiei, pasagerii autocarului susțin în documentele oficiale că vin dintr-o zonă cu risc redus.

Prin urmare, n-ar fi obligați să intre imediat în carantină. Autoritățile încă lucrează la lamurierea acestei situații.

Autocarul a trecut dimineață prin vama Borș, județul Bihor, fără nicio piedică. Abia după ce presa a reclamat că mașina ar proveni dintr-o zonă puternic afectată de coronavirus din Italia, DSP Bihor a oprit autocarul in Oradea și i-a luat din nou la întrebări pe pasageri.

Purtător de cuvânt DSP Bihor:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit chestionarelor completate chiar de ei, pasagerii ar veni dintr-o zonă cu risc redus și de aceea vameșii i-au lăsat să treacă fără verificări suplimentare. Totuși, unii dintre călători au dat interviuri filmate în care povestesc că de fapt ei vin dintr-o zonă roșie, puternic afectată de coronavirus, ceea ce ar fi impus să intre direct în carantină la intrarea în țară.

Autoritățile verifică acum care este adevărul și cine poartă vina. Declarațiile în fals ar avea urmări penale, lucru pe care ministrul de Interne îl accentua aseară printr-un apel la responsabilitate. Până acum sunt 18 dosare penale pentru ignorarea măsurilor impuse de autorități. Unele amenzi sunt de 10 sau chiar 20 de mii de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS