Confidenţialitate

Deciziile din comisiile parlamentare se pot lua și cu un singur ales. Cvorumul de prezență, eliminat

Hotărârile luate în comisiile parlamentare pot fi luate și….de un singur parlamentar.

Regulamentul Camerei Deputaților a fost modificat astăzi în comisie, fiind abrogat articolul care instituia cvorumul de prezență – pe motiv că prevederea era neconstituțională.

Explicații a oferit chiar președintele Comisiei Juridice,  deputatul PSD Eugen Nicolicea,

„Am mai modificat, de fapt am abrogat un articol din regulament care instituia un cvorum la comisii, un cvorum de prezenţă, ceea ce este neconstituţional, este contrazis de vreo opt decizii ale CCR. Cvorumul de prezenţă este obligatoriu doar la adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor, aşa scrie în Constituţie, aşa a mai decis şi Curtea, în cele opt decizii, şi prin urmare acea prevedere este neconstituţională”

Atunci de ce ar fi nevoie la comisii? Citez din una din deciziile Curţii: să fie o obligaţie ar însemna că o majoritate conjuncturală să blocheze plenul, să nu ajungă niciodată o propunere legislativă prin absenţe şi acest lucru este neconstituţional”, a spus Eugen Nicolicea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

USR  a criticat însă în termeni duri această decizie.

Deputatul Stelian Ion, membru în Comisia juridică, a afirmat că eliminarea obligativităţii cvorumului de prezenţă la comisii este „absolut aberantă” şi nu face altceva decât să încurajeze „chiulul” de la lucrări.