Confidenţialitate

Decizia Austriei de a se opune pe ultima sută de metri aderării României la Schengen este o luptă politică internă, spun analiștii | AUDIO

Reacții după anunțul Austriei au venit și de la ambasada noastră la Viena și de la analiști politici de la București. Ambasadorul României la Viena Emil Hurezeanu i-a scris președintelui Austriei. Se declară „consternat și îngrijorat” de „încercările derutante de a crea, în spaţiul public, impresia existenţei unei legături de cauzalitate între aderarea României la Schengen şi creşterea presiunii migraţiei ilegale în Austria.

Decizia Austriei este rezultatul luptei din politica internă a țării, susține politologul Cristian Pîrvulescu, invitat marți seară în emisiunea ”Piața Victoriei” de la Europa FM:

„Deci problema este a migrației și o problemă de politică internă, nu e problemă legată de relațiile cu România. Este vorba de agenda internă a unor partide din Suedia, Olanda și din Austria. În ceea ce privește strict și formal Suedia și Olanda sunt de acord, Austria nu – în Austria nu doar ministrul de Interne, ci și cancelarul spun nu, iar dacă ne uităm pe sondajele de opinie înțelegem de ce”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu.

„Pentru că Partidul Popular al primului-ministru al cancelarului este în cădere pentru că Partidul Libertății, care este un partid de extremă dreapta, încearcă să profite pentru a ieși din criza Ibiza Gate de problema migrației și pentru că social-democrații – stau foarte bine adversarii popularilor la conducerea Guvernului aflați în opoziție. Ori, social-democrații nu sunt împotriva migrației în general, nu doar împotriva extidentii Schengen. Și atunci este o problemă de politică internă, poate și luptă în interiorul partidului de guvernare, a devenit o problemă europeană și este foarte greu de controlat acest lucru”, a adăugat politologul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia Austriei de a se opune pe ultima sută de metri este de fapt o luptă politică internă, spune și Daniela Pisoiu, cercetător la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale într-un interviu pentru HotNews.

Aceasta susține că din datele FROnTEX – „Balcanii de Vest – prin Ungaria și Serbia – reprezintă cea mai activă rută de migrație către Uniunea Europeană – cu aproape 129 de mii de intrări ilegale în primele 10 luni și nu pe o așa zisă rută care să treacă prin România.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Pîrvulescu, despre aderarea României la Schengen: „Dacă punem în balanță, șansele să nu se întâmple sunt mai mari decât să se întâmple” | VIDEO