Confidenţialitate

“Decalogul pentru sănătate”, pentru redresarea sistemului medical românesc | AUDIO

Mai multe ONG-uri din domeniile medical și social cer Guvernului măsuri concrete în sistemul sanitar.

Măsurile sunt trecute într-un “Decalog pentru sănătate”, organizațiile cerând să fie puse în practică până la finalul anului următor.

Printre organizațiile care semnează apelul sunt Observatorul Român de Sănătate, Fundația Estuar și asociațiile Dăruiește Viață și Salvați Copiii.

Vlad Mixich de la Observatorul Român de Sănătate spune că este prima dată când cele mai mari și active ONG-uri din domeniul medical și social fac un astfel de apel.

“Este vorba despre 10 măsuri foarte concrete, nu vorbim de generalități, de care este nevoie pentru a transforma sistemul medical românesc într-unul care să funcționeze. De ce acum? Pentru că în această perioadă de criză de sănătate publică am simțit cu toții cât de mare nevoie este să ai nevoie un sistem medical funcțional așezat pe niște principii și direcții care să răspundă nevoilor reale ale oamenilor”, spune Vlad Mixich.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre măsurile cerute de ONG-uri sunt bani mai mulți pentru sănătate, concursuri cu criterii obiective pentru posturile de conducere din sistem și creșterea accesului românilor de la sate la servicii de sănătate:

“Depolitizarea funcțiilor de management din sistemul medical, întărirea politicilor de sănătate pentru copii, inclusiv măsurile profilactice, preum vaccinarea, finanțarea programelor naționale de sănătate să se facă pe baza dovezilor științifice reale, nu pe baza unor  interese de moment. Creșterea finanțării Sănătății cu un procent din PIB anual, ca să ajungem până în 2025 măcar la media UE”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Organizațiile care au semnat apelul spun că vor monitoriza periodic cum pun autoritățile în practică aceste măsuri.