Confidenţialitate

De la 1 ianuarie, va fi introdus impozitul specific în turism și alimentație publică

Impozitul specific va fi introdus, în locul impozitului pe profit, pentru hoteluri, restaurante și baruri.  Noua taxă se va calcula în funcție de numărul locurilor de cazare sau de spațiul alocat activității, dar și de zona în care este amplasat localul. Proiectul a primit astăzi votul final în Camera Deputaților și va merge la Cotroceni pentru a fi promulgat.

În prezent, toate firmele achită un impozit pe profit de 16%. Microîntreprinderile care nu au niciun angajat plătesc un impozit de 3 %, cele cu un singur angajat, 2 %, iar cele cu mai mult de doi angajați, 1 %. De la 1 ianuarie, acest impozit va fi calculat diferențiat. Va exista o formulă de calcul ce va ține cont, în cazul unui hotel, de exemplu, de gradul de ocupare, de numărul locurilor de cazare și dacă localul se află în centru sau la periferie.

Impozitul specific va fi plătit anual de hotelieri și proprietarii de baruri și restaurante, indiferent de mărimea cifrei de afaceri.

Inițiatorul proiectului, deputatul PSD, Mircea Dobre a spus noile prevederi vor încuraja turismul din România, opinie împărtășită și de alți 200 de parlamentari care au votat noile prevederi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

   UDMR nu a susținut acest proiect. O să ne înjure toți – a spus în plen deputatul Marton Arpad.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul nu a susținut introducerea impozitul specific în turism și alimentație publică. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu spunea că acest proiect îi va ajuta pe marii operatori din turism să plătească impozite diminuate cu până la o treime, în vreme ce micii operatori vor plăti taxe mai mari.