Confidenţialitate

De la 1 ianuarie, TVA-ul pentru restaurante și cazarea la hotel crește cu 4 procente | AUDIO

De duminică, vom plăti mai mult pentru o masă la restaurant și pentru cazarea la hotel. Taxa pe Valoare Adăugată crește, de la 1 ianuarie, pentru aceste servicii, de la 5 la 9%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Odată cu majorarea TVA, de la 5 la 9%, pentru restaurante și cazarea la hotel, e de așteptat ca aceste costuri să se regăsească în tarifele cerute clienților, spune Cristina, care căuta o vacanță pentru începutul lui 2023. Speră să prindă așa-numitele „super-oferte”.

„Eu, de o perioadă bună de timp, căutam ceva vacanțe pentru mine și familia mea. Însă, dacă m-am tot uitat la prețuri, au crescut, au tot crescut și nu ne mai permitem așa ca în ceilalți ani”, a povestit Cristina.

Din decembrie 2021 până aproape de sfârșitul lui 2022, cazarea în unități hoteliere a crescut cu aproximativ 10 procente – arată datele oficiale de la Statistică. Cât despre tarifele din restaurante, cafenele și cantine, creșterea generală medie a fost de aproximativ 14 procente. Cristina spune că va renunța și la unele mese în oraș – nu foarte dese, oricum.

„Rămânem acasă și mâncăm ce avem și ce să facem… ne limităm. Nu se poate și vacanțe și alte lucruri, cadouri și…”, a mai spus Cristina.

Datele publicate după Crăciun de Institutul de Statistică arătau că, în 2022, cele mai multe călătorii făcute de români au fost cele cu UNA până la trei nopți de cazare. Iar când vine vorba de călătorii pentru vacanțe, cei mai mulți – peste 48% – au ales cazarea la rude şi prieteni și doar 28% – cazarea în hoteluri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Compensarea de 50 de bani per litru de carburant, suspendată de Guvern de la 1 ianuarie | AUDIO