”De fiecare dată când urc pe scenă, este ca și cum aș fi la prima întâlnire cu iubitul meu”

O nouă experiență pentru melomani promite artista Teodora Enache, pe 9 septembrie, într-un eveniment asociat ediției 2019 a Festivalului Internațional ”George Enescu”.

Teodora Enache are o carieră internațională de peste 25 de ani și un palmares remarcabil. Pe 9 septembrie, de la ora 19.30, Teodora Enache prezintă un nou proiect inedit: From Classical to Jazz, eveniment asociat ediției 2019 a Festivalului Internațional ”George Enescu”.

Concertul va fi prezentat de cunoscutul profesionist de televiziune Andi Moisescu și se va derula la Teatrul Național București (Sala Mare).

Pentru prima oară în lume, Rapsodiile Române compuse de George Enescu vor fi cântate VOCAL, într-o cheie complet inedită, de jazz, noul aranjament muzical fiind semnat de către Teodora Enache și Călin Grigoriu.

”De fiecare dată când urc pe scenă, este ca și cum aș fi la prima întâlnire cu iubitul meu. E un moment plin de emoție, de dorință, de inocență. Mă pregătesc mult pentru fiecare nou proiect, dar când ajung pe scenă, mă las liberă, simt harul care se pogoară și mă dăruiesc publicului.

Acum, în perioada pregătirii pentru abordarea Rapsodiilor lui Enescu, cântate vocal pentru prima oară în lume, simt că vocea mea a căpătat o noua vibrație, un nou sunet.

Enescu mă fascinează de foarte mulți ani. Muzica sa a fost cu mult înaintea timpului în care a trăit. În Rapsodiile Române, am întâlnit omul Enescu. Este dor, speranță și credință, dar este și umor, bucurie de viață, emoție nesfârșită și melancolie… Este o întreagă lume în muzica sa.

În concertul nostru, am ales să reinterpretăm această poveste pentru publicul de azi, folosind limbajul și sonoritatea jazzului.”, mărturisește Teodora Enache .

Rapsodiile Române de Enescu, într-o versiune originală

Pentru prima oară în lume, Rapsodiile Române vor fi cântate vocal. Concertul va avea loc, în reprezentație unică, luni, 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Național București – Sala Mare.

Alături de Teodora Enache – voce, pe scena Teatrului Național București vor urca Călin Grigoriu – chitară, Joca Perpignan (Israel) – percuție braziliană și, ca invitat special, Răzvan Suma – violoncel.

În 1950, Enescu însuși a dirijat Rapsodia I la pupitrul Filarmonicii din New York. Compuse în 1901, la Paris – când compozitorul avea doar 19 ani – și interpretate prima oară în 1903, la Ateneul Român, sub bagheta lui Enescu însuși, cele două Rapsodii au făcut parte din repertoriul tuturor marilor orchestre ale lumii.

Pregătit special pentru ediția 2019 a Festivalului Internațional ”George Enescu”, concertul From Classical to Jazz își propune să dăruiască publicului o viziune artistică inovatoare asupra creației enesciene. Alături de Rapsodia I și a II-a de George Enescu, proiectul inițiat de Teodora Enache mai include câte¬va lucrări clasice reinterpretate într-o versiune deosebită: Dansurile Românești – Bartók, Sonata Lunii – Beethoven, Aria – Bach sau Canon – Pachelbel.

Biletele pentru concertul ”From Classical to Jazz” se pot achiziționa pe www.eventim.ro

FOTO: Miluta Flueras

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS