De duminică, intră în vigoare noi reguli privind Inspecția Tehnică periodică pentru autovehicule

Începând de duminică, 20 mai 2018, intră în vigoare noi reguli privind Inspecția Tehnică periodică pentru autovehicule. Printre cele mai importante modificări: pentru mașinile care au ITP-ul expirat se suspendă înmatricularea. De asemenea, talonul mașinii se suspendă automat. La fel și dacă vehiculul nu a fost înscris în circulație în cel mult 90 de zile de la cumpărare.

 

Potrivit legii, dacă o mașină fără ITP este depistată în trafic, pe lânga amenda de rigoare, vor fi reținute talonul – certificatul de înamtriculare, plăcuţele cu numărul de înamtriculare şi se va elibera dovadă fără drept de circulaţie.

Suspendarea înmatriculării încetează în momentul în care mașina trece o nouă inspecție tehnică periodică.

Cu alte cuvinte, dacă sunteți oprit și nu aveti ITP valabil, bine ar fi să aveți la îndemană numarul unei firme de transport pe platformă, pentru ca va fi singura posibilitate de a muta mașina.

Aceeași regulă se aplică și dacă noul proprietar al unui vehicul nu l-a inmatriculat în 90 de zile de la cumpărare. Și de această dată Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Totodată, conducerea unui vehicul cu înmatriculare suspendată este contravenție, iar amenda este de la 9 la 20 de puncte-amendă.

Potrivit noilor reglementări, stațiile ITP trebuie să aiba înregistrare video cu cel puțin două camera de supravechere de înaltă rezoluție. Practic, trebuie înregistrată toată activitatea de pe linia de ITP, păstrată și pusă la dispoziția Registrului Auto Român.

Legea prevede că doar mașinile care au defecțiuni minore pot trece Inspecția Tehnică Periodică. Pentru mașinile noi, primul ITP se face la 3 ani de la înmatriculare,  pentru mașinile cu o vechime de peste 12 ani, ITP-ul se face anual, iar pentru restul, ca și acum, la doi ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS