Confidenţialitate

De ce sunt danezii printre cei mai fericiți oameni? Søren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România: ”Oamenii sunt fericiți pentru că se simt în siguranță”

Invitat în Clubul de Weekend cu Toader Păun, Excelența Sa dl. Søren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România a vorbit despre motivele pentru care danezii se declară printre cei mai fericiți oameni din lume.

”În principal este pentru că oamenii se simt în siguranță. Nu sunt în pericol să-și piardă casa, căminul, educația, asigurarea de sănătate, dacă, de exmplu, își pierd jobul. Este o plasă de siguranță pentru oameni – siguranța socială.
Avem asigurări de sănătate gratuite, avem educație gratuită.
De fapt, chiar plătim studenții când își urmază studiile ca să nu trebuiască să muncească așa mult și să-și poată termina studiile.
Plătim taxe foarte mari, dar avem și beneficii pe măsură.

Cred că în principal de asta sunt oamenii fericiți, pentru că nu se tem de lucruri care le pot răsturna viețile. Poți avea asta în alte țări, unde, de exemplu, îți pierzi jobul și rămâi fără asigurarea de sănătate, ceea ce poate stresa oamenii.

Oamenii sunt fericiți pentru că se simt în siguranță”, explică Søren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România.

Raportul privind fericirea mondială, lansat în luna martie a acestui an, include și topul celor mai fericite țări în 2019, analizând factori precum speranța de viață, sprijinul social și corupția. Țările nordice Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia și Islanda s-au clasat pe primele locuri.

Ultimele poziții din clasament sunt ocupate de Sudanul de Sud, republica Centrafricană și Afganistan.

În acest top, România se situează pe poziția 48 cu un punctaj de 6,07 din 10 puncte posibile.

Țara noastră se află peste precum Bulgaria (95), Grecia (82) Ungaria (62), Portugalia (66) sau Japonia (58), dar înaintea noastră se găsesc precum Polonia (40), Slovacia (38) sau Kosovo (46).