De ce s-au inundat mai multe zone din București

Într-un comunicat transmis Europa FM, Apa Nova transmite că în această seară în orașul București s-au înregistrat ploi care au depășit limitele medii lunare. Debitul tranzitat prin casetele Apa Nova a depăsit 126 m³/s, fiind egal ca marime în prezent cu debitul multianual al râului Olt, ceea ce înseamnă că un mare râu subteran curge în prezent sub albia Dâmboviței.

În doar 30 minute, de la ora 16:30 la 17:00, cantitatea de precipitatii inregistrata in mai multe puncte de masura a fost urmatoarea:
– la Pantelimon a fost o crestere de 50 litri / mp (49,6), de la 14,80 la 64,40
– la Parcului a fost o crestere de 40 litri/mp, de la 14,60 la 53,80
– la alte puncte de masurare cum ar fi Colentina si Dorobanti cresterea a fost de peste 20 l/mp

Aceste ploi cu un caracter torential, cazute intr-un interval foarte scurt de timp corespund probabilitatii de aparitie a unor astfel de fenomene ce pot aparea intre o data la 50 ani (de exemplu in zona Colentina), iar in zona Pantelimon de o data la 100 ani.

Este ca si cum am face urmatoarea comparatie: am obliga un om sa consume in 30 de minute in loc de 1 litru de apa 5 litri sau chiar 10 litri. Oare cum ar fi pentru persoana respectiva ?

Concluzie: cantitatea medie lunara de precipitatii in bucuresti, in luna mai, analizata pentru perioada 1895 – 2017 este de 68 litri/mp. ce putem observa din graficele prezentate ma sus :
– la punctul de masura SPAI Pantelimon, in 2 ore si 10 minute, de la 15:20 pana la 17:30 a cazut o cantitate de precipitatii mai mare decat cantitatea de precipitatii medie pentru 30 de zile.
– la punctele Dorobanti si Colentina, am fost aproape de media lunara multianuala
– la punctele SRP Pantelimon si Titan, in aceleasi 2 ore si 10 minute, a cazut o cantitate de precipitatii corespunzatoare la 15 zile din cantitatea medie multianuala pentru luna mai.

Echipele operaționale Apa Nova intervin dedicat în punctele critice ale Bucureștiului pentru rezolvarea situației.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS