De ce RO-ALERT nu a transmis o informare de cutremur

ISU face precizări în legătură cu RO-ALERT după ce pe rețelele sociale numeroşi români au întrebat de ce este acest sistem activ dacă nu alertează populația în cazul unui cutremur puternic în România, cum a fost cel din această noapte.

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, precizează ISU.

La ora 03:38 s-a produs un cutremur 5,8 magnitudine pe scara Richter, în zona seismică Vrancea(jud BZ), la o adâncime de 150 km. Nu sunt înregistrate apeluri pe 112.Nu au fost apeluri la numărul unic de urgență 112 până în acest moment.

RO-ALERT permite transmiterea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.

„Sistemul este folosit atunci când viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile”, se precizează în descrierea serviciului.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență şi Inspectorarul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS